Barthes R., 2000, Kuchnia dekoracyjna. Mit dzisiaj, w: Mitologie; przeł. Dziadek A., Warszawa.
Google Scholar
Braudel F., 1992, Kultura materialna, gospodarka i kapitalizm XV—XVIII wieku. Struktury codzienności. Możliwe i niemożliwe, przeł. Ochab M.i Graff P., Warszawa.
Google Scholar
Choros M., Jarczak Ł., Słomczyńska O., Sochacka S., red., 1985, Nowa kuchnia śląska, Opole.
Google Scholar
Lévi-Strauss C., 1972, Trójkąt kulinarny, przeł. Cichowicz S., „Twórczość”, nr 2.
Google Scholar
Maciejczek-Madej M., Sidzina A., Kłapcia E., 1996, Potrawy regionalne Wisły i Śląska Cieszyńskiego, Wisła.
Google Scholar
Szymutko S., 2001, Nagrobek ciotki Cili, Katowice.
Google Scholar
Zawada A., 1983, Gra w ludowe, Warszawa.
Google Scholar