Adamowski J.: Niematerialne dziedzictwo kulturowe Lubelszczyzny jako walor i potencjał turystyczny. W: Niematerialne i materialne dziedzictwo Lubelszczyzny jako podstawa rozwoju turystyki kulturowej. Red. G. Godlewski, J. Roszak. Warszawa 2016, s. 16–17.
Google Scholar
Banasik W., Fiszer D.: Kulinarne produkty turystyczne Polski. W: Trendy żywieniowe w turystyce. Tradycje i dziedzictwo kulinarne. Red. H. Makała. Warszawa 2016, s. 31–54.
Google Scholar
Bernardes-Rusin M.: Kuchnie świata. Kulinarna podróż przez 35 krajów. Warszawa 2013.
Google Scholar
Buczkowska-Gołąbek K.: Foodies w podróży. W: Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Red. B. Krakowiak, A. Stasiak. Łódź 2015, s. 173–190.
Google Scholar
Dec B., Krupa J.: Determinanty rozwoju turystyki kulinarnej w województwie podkarpackim. W: Nowa ekonomia turystyki kulturowej. Red. M. Leniartek, K. Widawski. Wrocław 2012, s. 347–363.
Google Scholar
Duda-Seifert M., Drozdowska M., Rogowski M.: Produkty turystyki kulinarnej Wrocławia i Poznania – analiza porównawcza. „Turystyka Kulturowa” 2016, nr 5, s. 101–114.
Google Scholar
Dziedzictwo UNESCO. http://dziedzictwounesco.blogspot.com/ [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Gołębiowska J.: Socjologia jedzenia – niezbędne uzupełnienie badań nad turystyką kulinarną. W: Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Red. B. Krakowiak, A. Stasiak. Łódź 2015, s. 43–54.
Google Scholar
Horng J.S., Tsai C.T.: Culinary Tourism Strategic Development: an Asia-Pacific Perspective. „International Journal of Tourism Research” 2012, vol. 14, issue 1, s. 40–55.
Google Scholar
Kondrat K.: Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej. Idee, wartości, rozwiązania praktyczne. „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Turystyka i Rekreacja” 2015, nr 15 (1), s. 5–15.
Google Scholar
Konny połów krewetek w Oostduinkerke. https://pl.wikipedia.org/wiki/Konny_po%C5%82%C3%B3w_krewetek_w_Oostduinkerke [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Kowalczyk A.: Turystyka kulinarna jako potencjalny czynnik rozwoju lokalnego i regionalnego. „Turystyka i Rekreacja” 2011, t. 7, s. 14–15.
Google Scholar
Machowska M.: Turystyka i niematerialne dziedzictwo kulturowe: przegląd szans i zagrożeń. Na przykładzie rzemiosła i rękodzieła tradycyjnego. „Łódzkie Studia Etnograficzne” 2016, t. 5, s. 161–192.
Google Scholar
Orłowski D., Woźniczko M.: Inicjatywy Lokalnych Grup Działania w Polsce promujące dziedzictwo kulinarne w turystyce wiejskiej. W: Turystyka wiejska bez granic. Red. C. Jastrzębski. Kielce 2015, s. 71–85.
Google Scholar
Orłowski D., Woźniczko M.: Polish Cuisine and its Importance in Culinary Tourism. W: Tourism in Poland. Ed. E. Puchnarewicz. Warsaw 2015, s. 117–129.
Google Scholar
Orłowski D., Woźniczko M.: Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska. „Turystyka Kulturowa” 2016, nr 5, s. 60–100.
Google Scholar
Pisarek M. et al.: Żywność tradycyjna i regionalna jako motyw przewodni plenerowych imprez kulinarnych na Podkarpaciu. W: Przestrzeń turystyki kulturowej. Red. D. Orłowski. Warszawa 2017, s. 373–390.
Google Scholar
Polski Komitet ds. UNESCO. Zakładka: Kultura > Dziedzictwo kulturowe > Dziedzictwo niemate‑rialne > Listy Dziedzictwa Niematerialnego. http://www.unesco.pl/kultura/dziedzictwo-kultu‑rowe/dziedzictwo-niematerialne/listy-dziedzictwa-niematerialnego/ [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Polski Komitet ds. UNESCO. Zakładka: Kultura > Dziedzictwo kulturowe > Światowe Dziedzictwo > Lista Światowego Dziedzictwa. http://www.unesco.pl/kultura/dziedzictwo-kulturowe/swiatowe-dziedzictwo/lista-swiatowego-dziedzictwa/ [data dostępu: 15.01.2018]
Google Scholar
Smyk K.: Tradycje kulinarne a Konwencja UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego z 2003 roku. W: Pamięć smaków. Tradycje kulinarne w powiecie radzyńskim. Red. J. Bilska. Radzyń Podlaski 2016, s. 7–10.
Google Scholar
Tortilla. https://pl.wikipedia.org/wiki/Tortilla [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Trapiści. https://pl.wikipedia.org/wiki/Trapi%C5%9Bci [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Uglis J, Spychała A.: Obiekty światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO jako zasób dla turystyki kulturowej. W: Dziedzictwo kulturowe regionów świata i jego znaczenie w turystyce. Red. E. Puchnarewicz. Warszawa 2011, s. 43–65.
Google Scholar
Wojtala W.: Japońska kuchnia washoku na liście dziedzictwa kultury UNESCO. http://jaap.pjwstk.edu.pl/japoska-kuchnia-washoku-wpisana-na-list-niematerialnego-dziedzictwa-unesco-2/ [data dostępu: 15.01.2018].
Google Scholar
Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D.: Turystyka kulinarna. Warszawa 2015.
Google Scholar
Žuromskaitė B., Leišienė N.: Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej na Żmudzi. „Turystyka i Rozwój Regionalny” 2014, nr 1, s. 155–166.
Google Scholar