Baratay, Éric. Zwierzęcy punkt widzenia. Inna wersja historii. Gdańsk: Wydawnictwo w Podwórku, 2014.
Google Scholar
Cena, Mieczysław. „Zoohigieniczne aspekty etologii zwierząt gospodarskich”. Przegląd Hodowlany, nr 9 (1971): 22–25.
Google Scholar
Domańska, Ewa. „Historia ratownicza”. Teksty Drugie, nr 5 (2014): 12–26.
Google Scholar
Domańska, Ewa. „Historia zwierząt”. Konteksty. Polska Sztuka Ludowa, nr 3/4 (2016): 322–331.
Google Scholar
Domański, Andrzej. Założenia i organizacja procesów produkcyjnych na fermie przemysłowego tuczu trzody chlewnej typu Schmidt-Ankum na przykładzie PGR Graniczna. Praca magisterska. Warszawa: Instytut Ekonomiki i Organizacji Produkcji Zwierzęcej, 1976.
Google Scholar
Dzun, Włodzimierz. PGR w rolnictwie polskim w latach 1944–1990. Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, 1991.
Google Scholar
Fleischman, Thomas. Communist Pigs: An Animal History of East Germany’s Rise and Fall. Seattle: University of Washington Press, 2020.
Google Scholar
Fudge, Erica. „A Left-Handed Blow: Writing the History of Animals”. In Representing Animals: Theories of Contemporary Culture, ed. by Nigel Rothfels, 3–18. Bloomington: Indiana University Press, 2002.
Google Scholar
Głowacka, Janina. Monografia chlewni zarodowych w Państwowym Ośrodku Hodowli Zarodowej w Dobrzyniewie, powiat Wyrzysk. Praca dyplomowa. Warszawa: Zespół Hodowli Trzody Chlewnej, Akademia Rolnicza w Warszawie, 1973.
Google Scholar
Gzyra, Dariusz. Dziękuję za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta. Warszawa: Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2018.
Google Scholar
Jarosz, Dariusz. „Mięso”. Polska 1944/45–1989. Studia i materiały, t. 17 (2019): 313–330.
Google Scholar
Jarosz, Dariusz. „Obrazy okrucieństwa. Wstęp do badań nad traktowaniem bydła i trzody chlewnej w Polsce Ludowej na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w.”. Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, t. 80 (2019): 369–384.
Google Scholar
Jeske, Włodzimierz. „Kierunki technologii i mechanizacji w dużych pomieszczeniach inwentarskich”. Przegląd Hodowlany, nr 17 (1970): 4–5.
Google Scholar
Joy, Melanie. Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism. San Francisco: Conari Press, 2009.
Google Scholar
Kurowski, Włodzimierz. Badania aktualnego stanu i perspektyw rozwoju przemysłowych ferm opasu młodego bydła rzeźnego podległych CZPPGR. Praca magisterska. Warszawa: Instytut Hodowli i Technologii Produkcji Zwierzęcej, Akademia Rolnicza w Warszawie, 1977.
Google Scholar
„Przyjęliśmy nowoczesną formę, ale nie wypełniliśmy jej nowoczesną treścią – rozmowa z prof. Jerzym Mazurczakiem”. Przegląd Hodowlany, nr 2 (1976): 2–5.
Google Scholar
Seremak-Bulge, Jadwiga. Przyczyny i skutki uprzemysłowienia produkcji zwierzęcej w Polsce. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnej i Gospodarki Żywnościowej, 1985.
Google Scholar
Waźbiński, Apolinary. „Zdrowotność zwierząt w budynkach nowych typów”. Przegląd Hodowlany, nr 4 (1969): 20–21.
Google Scholar
Wiśniewska, Janina. Usprawnienie procesu produkcyjnego w rzeźni kurcząt Warszawskich Zakładów Drobiarskich przez jej modernizację i poprawę organizacji pracy. Praca magisterska. Warszawa: Instytut Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolnych, 1974.
Google Scholar
Woś, Augustyn. Rozwój i postęp w rolnictwie polskim. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1987.
Google Scholar