Źródła
Google Scholar
LDKŚ – Przymuszała, L., Świtała-Trybek, D. (2021). Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska. Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
SGŚ – Wyderka, B. (red.). (2000–2020). Słownik gwar śląskich. T. 1–17. Instytut Śląski.
Google Scholar
K SGŚ – kartoteka Słownika gwar śląskich.
Google Scholar
Słowniki
Google Scholar
Cn – Knapiusz, G. (1621). Thesaurus polono-latino-graecus […]. Pobrano 5 marca 2023 z: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=104808
Google Scholar
SEJPS – Sławski, F. (1983). Słownik etymologiczny języka polskiego. Z. 1. Nakładem Towarzystwa Miłośników Języka.
Google Scholar
SJPDor – Doroszewski, W. (red.). (1958–1969). Słownik języka polskiego. T. 1–11. PWN. Pobrano 5 marca 2023 z: http://www.sjpd.pwn.pl/
Google Scholar
SL – Linde, S. B. (1807–1814). Słownik języka polskiego. T. 1–6. Drukarnia Zakładu Ossolińskich.
Google Scholar
SPXVI – Mayenowa, M. R., Pepłowski, F. (red.). Słownik polszczyzny XVI wieku. T. 1–37. Ossolineum.
Google Scholar
SStp – Urbańczyk, S. (red.). (1953–2002). Słownik staropolski. T. 1–11. Ossolineum.
Google Scholar
SW – (słownik warszawski) Karłowicz, J., Kryński, A. A., Niedźwiedzki, W. (red.). (1900–1927).
Google Scholar
Słownik języka polskiego. T. 1–8. Nakładem Prenumeratorów i Kasy Mianowskiego.
Google Scholar
T – Trotz, M. A. (1764). Nowy dykcjonarz, to jest Mownik polsko-niemiecko-francuski […]. Pobrano 12 marca 2023 z: https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/7823/edition/7138/content
Google Scholar
USJP – Dubisz, S. (red.). (2003). Uniwersalny słownik języka polskiego. T. 1–4. PWN. Pobrano 10 marca 2023 z: http://usjp.pwn.pl/
Google Scholar
WSJP – Wielki słownik języka polskiego. Pobrano 5 marca 2023 z: https://wsjp.pl/
Google Scholar
Literatura
Google Scholar
Batko-Tokarz, B. (2019). Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego. Teoria, praktyka, leksykografia. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Google Scholar
Borejszo, M. (1985). O archaizmach leksykalnych i semantycznych w stałych związkach wyrazowych współczesnej polszczyzny (na materiale Słownika języka polskiego pod redakcją Mieczysława Szymczaka). Poradnik Językowy, 6, 341–349.
Google Scholar
Borejszo, M. (1986). O archaizmach leksykalnych w dzisiejszej polszczyźnie. W: Język – teoria – dydaktyka. Materiały VII Konferencji Młodych Językoznawców-Dydaktyków (s. 147–159). Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Jana Kochanowskiego.
Google Scholar
Borejszo, M. (2007). Staropolska leksyka kulinarna. Prace Filologiczne, 53, 37–48.
Google Scholar
Buttler, D. (1978). Rozwój semantyczny wyrazów polskich. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego.
Google Scholar
Fedorowicz, A. (2007). Regularna polisemia rzeczownika w słownikach. W: P. Żmigrodzki, R. Przybylska (red.), Nowe studia leksykograficzne (s. 47–68). Wydawnictwo LEXIS.
Google Scholar
Handke, K. (1999). Pojęcie i termin „archaizm” na tle zawartości polskich leksykonów. W: M. Białoskórska (red.), Synchroniczne i diachroniczne aspekty badań polszczyzny (t. 5, s. 9–20). Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego.
Google Scholar
Kulak, I. (2022). Co o zwyczajach żywieniowych mieszkańców wsi podhalańskiej mówią ludowe nazwy roślin? Prace Filologiczne, 77, 233–246.
Google Scholar
Markowski, A. (1992). Leksyka wspólna różnym odmianom polszczyzny. T. 1. Wiedza o Kulturze.
Google Scholar
Pelc, H. (2022). Codzienne pożywienie mieszkańców dawnej wsi lubelskiej – obraz językowy. Prace Filologiczne, 77, 327–339.
Google Scholar
Piela, A. (2018). Słownik frazeologizmów z archaizmami. Pamiątki przeszłości. Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
Przęczek-Kisielak, S. (2021). Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. W: R. Przybylska, D. Ochmann (red.), Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe (s. 57–102). Wydawnictwo LIBRON.
Google Scholar
Przybylska, R., Ochmann, D. (red.). (2021). Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe. Wydawnictwo LIBRON.
Google Scholar
Przymuszała, L. (2018). Motywacja gwarowych nazw zup (na przykładzie materiału śląskiego). W: R. Przybylska, M. Rak, A. Kwaśnicka-Janowicz (red.), Historia języka, dialektologia i onomastyka w nowych kontekstach interpretacyjnych (s. 353–366). Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Google Scholar
Przymuszała, L. (2021). „Sztuchanki, bo usztuchane”. Motywacja śląskich nazw potraw. W: L. Przymuszała, D. Świtała-Trybek (red.), Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych odsłonach interpretacyjnych (s. 221–233). Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Przymuszała, L. (2022). O historii nazwy zupy warmuszka. Świat i Słowo, 2, 269–279.
Google Scholar
Przymuszała, L., Świtała-Trybek, D. (2018). Wodzionka w gwarze i kulturze śląskiej (dawniej i dziś). Twórczość Ludowa, 1–2, 11–16.
Google Scholar
Przymuszała, L., Świtała-Trybek, D. (2022). Gwarowe nazwy wyrobów ze świniobicia (na materiale śląskim). Prace Filologiczne, 77, 363–376.
Google Scholar
Sierociuk, J. (2022). Kilka słów o kulinariach w Dąbrówce Wielkopolskiej – czyli leksykograficzny przyczynek do charakterystyki „kuchni polskiej”. Prace Filologiczne, 77, 409–424.
Google Scholar
Sobolewska, K. (2022). Nazwy i skład codziennych posiłków w gwarach Warmii i Mazur. Prace Filologiczne, 77, 425–434.
Google Scholar
Świtała-Trybek, D., Przymuszała, L. (2018). „Dobry żur, kiej w nim szczur”. Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury. Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Świtała-Trybek, D., Przymuszała, L. (2023). Dziedzictwo kulinarne polsko-czesko-niemieckiego pogranicza (na przykładzie gwarowych nazw klusek). Bohemistyka, 2, 255–274.
Google Scholar
Walczak, B. (2011). Co to są „dawne słowa”? W: Studia językoznawcze (t. 10: Synchroniczne i diachroniczne aspekty badań polszczyzny, s. 321–329). Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego.
Google Scholar
Witaszek-Samborska, M. (2005). Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Google Scholar
Wronicz, J. (2006). Archaizmy leksykalne w gwarze cieszyńskiej. W: E. Koniusz, S. Cygan (red.), Staropolszczyzna piękna i interesująca (t. 1, s. 193–201). Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej im. Jana Kochanowskiego.
Google Scholar
Żmigrodzki, P. (2005). Wprowadzenie do leksykografii polskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.
Google Scholar