Słowniki
Google Scholar
ESJP – Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku. Pobrano 15 maja 2023 z: https://sxvii.pl
Google Scholar
KJP – Korpus Języka Polskiego PWN. Pobrano 12 czerwca 2023 z: https://sjp.pwn.pl/korpus
Google Scholar
MSGGŚ – Cząstka-Szymon, B., Ludwig, J., Synowiec, H. (red.). (2000). Mały słownik gwary Górnego Śląska. Wydawnictwo Leksykon.
Google Scholar
MSGP – Wronicz, J. (red.). (2010). Mały słownik gwar polskich. LEXIS.
Google Scholar
MSZP – Wysocka, F. (red.). (2003). Mały słownik zaginionej polszczyzny. LEXIS.
Google Scholar
SEJPBor – Boryś, W. (2010). Słownik etymologiczny języka polskiego. Wydawnictwo Literackie.
Google Scholar
SGG – Kallus, B. (2015). Słownik gōrnoślōnskij gŏdki. Wydawnictwo Pro Loquela Silesiana.
Google Scholar
SGGZ – Kobylińska, J. (2001). Słownik gwary gorczańskiej (zagórzańskiej). Wydawnictwo Naukowe Akademii Pedagogicznej.
Google Scholar
SGŚC – Wronicz, J. (red.). (2010). Słownik gwarowy Śląska Cieszyńskiego. Wyd. 2. Galeria „Na Gojach”.
Google Scholar
SIJP – Arct, M. (1916). Słownik ilustrowany języka polskiego. T. 1–3. Wydawnictwo M. Arcta w Warszawie.
Google Scholar
SJP PWN – Słownik języka polskiego PWN. Pobrano 10 września 2022 z: https://sjp.pwn.pl/
Google Scholar
SJPDor – Doroszewski, W. (red.). (1958–1969). Słownik języka polskiego. T. 1–11. Wiedza Powszechna, Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Google Scholar
SL – Linde, M. S. B. (1807–1816). Słownik języka polskiego. Drukarnia Zakładu Ossolińskich.
Google Scholar
SPXVI – Mayenowa, R. M., Pepłowski, F. (red.). (1966– ). Słownik polszczyzny XVI wieku. T. 1–37. Ossolineum, IBL PAN.
Google Scholar
SStp – Urbańczyk, S. (red.). (1953–2002). Słownik staropolski. T. 1–11. Wydawnictwo IJP PAN.
Google Scholar
SW – (słownik warszawski) Karłowicz, J., Kryński, A., Niedźwiedzki, W. (red.). (1900–1927). Słownik języka polskiego. Warszawa.
Google Scholar
SWil – (słownik wileński) Zdanowicz, A., Bohusz Szyszko, M., Filipowicz, J., Tomaszewicz, W., Czepieliński, F., Korotyński, W., z udz. B. Trentowskiego (1861). Słownik języka polskiego. T. 1–2. Wilno.
Google Scholar
USJP – Dubisz, S. (red.). (2003). Uniwersalny słownik języka polskiego. T. 1–4. Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
WSJP – Żmigrodzki, P. (red.). Wielki słownik języka polskiego. Pobrano 12 czerwca 2023 z: https://wsjp.pl/
Google Scholar
Literatura
Google Scholar
Bochnakowa, A. (1984). Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII w. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Google Scholar
Bockenheim, K. (1998). Przy polskim stole. Wydawnictwo Dolnośląskie.
Google Scholar
Borejszo, M. (2007). Staropolska leksyka kulinarna. Prace Filologiczne, 53, 37–48.
Google Scholar
Burke, P. (2000). Historia i teoria społeczna. PWN.
Google Scholar
Drzał-Sierocka, A. (red.). (2014). W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej. Wydawnictwo Katedra.
Google Scholar
Dźwigoł, R. (2013). O jedzeniu i pracy – na podstawie polskich przysłów. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica, 8, 62–72.
Google Scholar
Gotówka, A. (2015). Archaizmy leksykalne w gwarach góralskich (na przykładzie wybranego słownictwa rodzinnego). LingVaria, 10(19), 207–219.
Google Scholar
Handke, K. (1999). Pojęcie i termin „archaizm” na tle zawartości polskich leksykonów. W: M. Białoskórska (red.), Synchroniczne i diachroniczne aspekty badań polszczyzny (t. 5: Materiały VII
Google Scholar
Kolokwium Językoznawczego, Gorzów Wielkopolski 16–18 czerwca 1997 r., s. 9–20). Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego.
Google Scholar
Hentschel, G., Tambor, J., Fekete, I. (2022). Śląski lekt i jego użytkownicy. Rozpowszechnienie, postawy społeczne wobec śląszczyzny, żywotność germanizmów w lekcie śląskim. Peter Lang.
Google Scholar
Kasza, M. (2012). Słownik ilustrowany języka polskiego M. Arcta jako dzieło popularnonaukowe 1. połowy XX wieku. Język Polski, 92(1), 43–54.
Google Scholar
Krótki, Z. (2016). Staro- i średniopolskie nazwy ciast. Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica, 11, 75–86.
Google Scholar
Łeńska-Bąk, K. (2010). O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub specie culinaria. Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Łuc, I. (2007). Obraz kultury materialnej i duchowej Śląska Cieszyńskiego utrwalony w odapelatywnych nazwiskach XIX wieku. Onomastica, 61(1), 153–169.
Google Scholar
Michalska, L. (2014). Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki. Slow Food po Śląsku. W: M. Błaszkowska, K. Kleczkowska, A. Kuchta, M. Kuster, J. Malita, P. Pawlak, I. Pisarek, P. Waczyński (red.), Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze (s. 152–159). AT Wydawnictwo.
Google Scholar
Młynarczyk, E. (2013). Nie święci garnki lepią. Obraz rzemiosła utrwalony w polskiej frazeologii. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego.
Google Scholar
Piela, A. (2016). Pozorna tożsamość. Polskie tradycjonalizmy z semantycznym archaizmem. Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.
Google Scholar
Przęczek-Kisielak, S. (2021). „Brykała” – zasięg regionalny (krakowski?) i etymologia. Język Polski, 103 (2), 91–109.
Google Scholar
Przybylska, R., Przęczek-Kisielak, S. (2021). Staropolskie słownictwo związane z pieczywem. W: R. Przybylska, D. Ochmann (red.), Polskie kulinaria: aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe (s. 37–56). Wydawnictwo Libron.
Google Scholar
Przymuszała, L., Świtała-Trybek, D. (2021). Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska. Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.
Google Scholar
Rak, M. (2021). Kulinarne kulturemy – podhalańskie, polskie, słowiańskie. Zarys problematyki. W: R. Przybylska, D. Ochmann (red.), Polskie kulinaria: aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe (s. 159–173). Wydawnictwo Libron.
Google Scholar
Stegner, T. (red.). (2003). W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie kultur. Wydawnictwo Arche.
Google Scholar
Szczepański, M. S., Śliz, A. (2011). Mozaikowy region etniczny i jego społeczne metamorfozy: przypadek Górnego Śląska. Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2, 232–249
Google Scholar
Tyrpa, A. (2022). Chleb w świetle polskiej frazematyki gwarowej. Prace Filologiczne, 77, 435–450.
Google Scholar
Witaszek-Samborska, M. (2005). Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Google Scholar
Żarski, W. (2008). Książka kucharska jako tekst. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.
Google Scholar
Źródła internetowe
Google Scholar
https://cukierniakrepel.pl/#xl_xr_page_index [data dostępu: 13.06.2023]
Google Scholar
https://gazeta.us.edu.pl/node/260171 [data dostępu: 27.12.2024]
Google Scholar
http://kolocz.info/ [data dostępu: 17.06.2023]
Google Scholar
https://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie/polski-niemiecki/natron?bidir=1 [data dostępu: 23.08.2023]
Google Scholar
https://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie-tekstu/czeski-polski?q=sko%C5%99ice [data dostępu: 23.08.2023]
Google Scholar
https://primumverbum.pl/slow-food/ [data dostępu: 29.08.2023]
Google Scholar
https://www.eska.pl/slaskie/na-slasku-jemy-kreple-i-basta-paczki-niech-sobie-wcina-polska-aa-ZFyG-PSk5-N9MB.html [data dostępu: 13.06.2023]
Google Scholar
https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,oto-zwyciezca-8222-najlepszo-rybnicko-zymla-8221-poznajcie-sekret-na-smaczna-i-chrupiaca-bulke,wia5-3273-24164.html [data dostępu: 13.06.2023]
Google Scholar
https://www.tarnowskiegory.info/najlepsze-slaskie-ciasto-bedzie-miec-swoje-swieto-w-swierklancu-szykuje-sie-gyburstag-koloca [data dostępu: 17.06.2023]
Google Scholar
https://ukol.pl/materialy-dla-bajs-zymla/ [data dostępu: 22.06.2024]
Google Scholar
http://www.wkrainiesmakow.pl/desery-przepisy/190-kolacz-podhalanski.html [data dostępu: 27.12.2023
Google Scholar