Archiwalny numer

Nr 1 (2011)

Przegląd Rusycystyczny 2011 nr 1

Opublikowane: 2015-08-21

KULTURA ŚWIATOWA W TWÓRCZOŚCI GOGOLA I GOGOL W ŚWIATOWEJ KULTURZE

gościnnie pod redakcją

DARII NEWsKIEJ

Liczba artykułów: 13

Strona redakcyjna

Strona redakcyjna

Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt


Spis treści

Spis treści

Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt


Artykuły

Słowo wstępne

Daria Nevska
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Typologiczna stylizacja komedii dell’arte w sztukach Gogola Ożenek i Rewizor

Wiktoria Zielawska
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Gogol i kot

Olga Skaczkowa
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Temat „Szukszyn i Gogol” w badaniach ostatnich lat (przyczynek do interpretacji opowiadania Забуксовал)

Pawieł Głuszakow
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Recepcja twórczości Nikołaja Gogola we współczesnej literaturze łotewskiej

Iweta Narodowskaja
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Опыт коллективного прочтения пьесы Олега Богаева Башмачкин

Natalya Shromm , Rozanna Kurpnietse
Język: RU | Data publikacji: 22-03-2020 | Abstrakt

O pewnej inscenizacji Rewizora Nikołaja Gogola

Natalia Barysznikowa
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Gialli, Gogol, Tołstoj, Czechow, Maupasant itd.

Natalia Arlauskajte
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt

Taras Bulba — tęsknota za eposem (z zagadnień recepcji „kostiumowego filmu historycznego”)

Daria Nevska
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt


Recenzje

Recenzje

Red. Red.
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt


Sprawozdania

Anna Toczyńska — Sesja Naukowa A.P. Czechow: w 150­lecie urodzin

Red. Red.
Język: PL | Data publikacji: 02-01-2011 | Abstrakt


Nr 1 (189) (2025)
Opublikowane: 2025-03-31


ISSN: 0137-298X

Wydawca
Polskie Towarzystwo Rusycystyczne oraz Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

Licencja CC

Licencja CC BY-SA

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.