Archiwalny numer

Nr 4 (2002)

ER(R)GO nr 4 (1/2002) - kultura kulinariów/kulinaria kultury

Er(g)go, 
Jedzenie / pokarm. Pochłania nas — ironia zamierzona — bardziej niż sądzimy. Skłania nas, być może nad stekiem lub miską soczewicy, do pytań ontologicznych: "czy zjadamy to, czym jesteśmy, czy jesteśmy tym, co zjadamy?" ale i prowadzi do frustracji: "poddani analizie podążającej tropem żywienia, stale wypluwamy swe tożsamości" (Elspeth Probyn). Wprowadza w drżenia etyczne: "jak, na miłość boską, jeść dobrze?" (Jacques Derrida) i rozdziera dylematami: ekstaza (Emmanuel  Lévinas) czy "łączenie ust z odbytem" (Noëlle Châtelet), choć być może jedno nie wyklucza drugiego. Wprowadza w metaforykę estetyczną (jeść oczami), filantropijno-egzystencjalną (okruchy życia) i autopoetyczną (słowo jako strawa, księga jako uczta, chyba że niestrawna). Łączy erotykę z metafizyką: każe widzieć usta jako możliwość egzystencji i jednocześnie jako miłe wyrafinowanie seksu; usta-otwór jako przestrzeń zarazem negatywną i jako dostęp do głębi ciała i "jaźni, którą karmi" (Alice Weinreb). Powoduje, iż pytanie o podmiot i świat poznawalny jest w znacznej mierze pytaniem o podmiot i pokarm (Tadeusz Rachwał, David Schauffler) — zewnętrzność, wewnętrzność, czy coś pomiędzy? Ulegając tym pokusom, autorzy szkiców zamieszczonych w numerze czwartym przemierzają bezkresne kulinaria kultury i ich odległe zakątki, by jednak — sybaryci jadła i słowa — nieuchronnie powrócić w sferę episteme: od sztuki mięsa do trzewi rozumu.

Wojciech Kalaga

Liczba artykułów: 21

Cały numer

ER(R)GO nr 4 (1/2002) - "kultura kulinariów/kulinaria kultury"

Redakcja Er(r)go
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002


strony redakcyjne

Strona tytułowa i spis treści

Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002


wstęp

Er(r)rgo...

Wojciech Kalaga
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


rozprawy - szkice - eseje

Pokarm i praca. Zjadanie epistemologii

Tadeusz Rachwał
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Dialektyka żarłoczności, albo o pustych trzewiach nienasyconego rozumu

David Schauffler
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Między tłuszczem a tłuszczą

Zbigniew Białas
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Nie smakuj zła. Groza jamy ustnej w starożytnym Rzymie

Alice Weinreb
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Okruchy. O książkach i strawie

Liliana Barakońska
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Dobre maniery seryjnego zabójcy, czyli o konsumpcji lęku

John Watters
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Krajobraz z rzeźnią w tle. Horror, czyli sztuka mięsa

Katarzyna Ancuta
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


polemiki - komentarze - rozmowy - uwagi

Na lewo od teorii

Sławomir Masłoń
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

"Belle lettre" o I(mperium) O(ntycznym) sauny. Andrzejowi Chojeckiemu"

Paweł Jędrzejko
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


przekłady

Niestrawność tożsamości

Elspeth Probyn
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


recenzje - noty - omówienia

Posmak niedosytu. Kultura jedzenia, jedzenie kultury

Rafał Borysławski
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

O krwiopijstwie, ludożerstwie i innych zaburzeniach dietetycznych

Tomasz Sikora
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Danie letnie, lecz w zasadzie lekkostrawne

Marcin Sarnek
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt

Filozofia w poszukiwaniu niepamięci

Jacek Mydla
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


noty o książkach

Noty o książkach

Paweł Jędrzejko
Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


książki nadesłane

Tytuły nadesłane

Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


summaries in english/streszczenia w języku angielskim

Summaries in English

Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


stopka redakcyjna

Stopka redakcyjna

Język: PL | Data publikacji: 01-01-2002 | Abstrakt


Nr 49 (2024)
Opublikowane: 2024-12-30


ISSN: 1508-6305
eISSN: 2544-3186
Logo DOI 10.31261/errgo

Wydawca
University of Silesia Press | Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego i Wydawnictwo Naukowe "Śląsk"

Licencja CC

Licencja CC BY-SA

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.