Aktualny numer

Tom 12 Nr 2 (2024)

Forum Lingwistyczne: Studia Historycznojęzykowe

Opublikowane: 2025-01-03
Liczba artykułów: 18
FL 12.2(2024) całość Spis treści Table of Contents (English) Noty o autorach

Studia

Rewizja w badaniach historycznojęzykowych – inspiracje i możliwości

Jolanta Klimek-Grądzka
Język: PL | Data publikacji: 17-12-2024 | Abstrakt | s. 1-13

Fleksja imienna i werbalna XVI w. – stan badań i perspektywy badawcze. Rekonesans

Joanna Kamper-Warejko , Joanna Kulwicka-Kamińska
Język: PL | Data publikacji: 04-12-2024 | Abstrakt | s. 1-15

Ewolucja form wypowiedzi dokumentujących obrady parlamentu w Polsce

Małgorzata Dawidziak-Kładoczna
Język: PL | Data publikacji: 19-12-2024 | Abstrakt | s. 1-16

Leksykalno-stylistyczne wykładniki opisu w prozie reporterskiej XIX w. (na wybranych przykładach)

Danuta Kowalska , Magdalena Pietrzak
Język: PL | Data publikacji: 19-12-2024 | Abstrakt | s. 1-20

Jak współcześnie badać frazeologię w tekstach dawnych? Możliwości wykorzystania narzędzi cyfrowych w pracy historyka języka

Aleksandra Ryś
Język: PL | Data publikacji: 04-12-2024 | Abstrakt | s. 1-17

Podział tematyczny słownictwa utrwalonego w podstawach motywacyjnych XVII-wiecznych nazwisk odapelatywnych (na przykładzie Daleszyc na Kielecczyźnie)

Agata Joanna Łojek
Język: PL | Data publikacji: 04-12-2024 | Abstrakt | s. 1-22

Relacje pomiędzy wspólnotami komunikatywnymi nierównorzędnymi (XVI–XVIII w.) na materiale dokumentów cechowych

Iwona Małgorzata Pałucka-Czerniak
Język: PL | Data publikacji: 05-09-2024 | Abstrakt | s. 1-15

Bohemizmy czy latynizmy? Jak potwierdzać lub wykluczać pośrednictwo przy zapożyczeniach

Jan German
Język: PL | Data publikacji: 13-12-2024 | Abstrakt | s. 1-11

Rozwój funkcjonalny spójnika ali w językach słowiańskich

Mikołaj Dunikowski
Język: PL | Data publikacji: 17-12-2024 | Abstrakt | s. 1-20

Archaizmy leksykalne dotyczące pola tematycznego KULINARIA w gwarach śląskich

Lidia Przymuszała
Język: PL | Data publikacji: 29-10-2024 | Abstrakt | s. 1-13

Żemła, kołacz, krepel… – wokół dawnego słownictwa związanego z polem tematycznym JEDZENIE obecnego w śląszczyźnie

Beata Kiszka-Pytel
Język: PL | Data publikacji: 30-10-2024 | Abstrakt | s. 1-11

Dystrybucja wiedzy o przeszłości języka niemieckiego w dydaktyce akademickiej oraz wśród społeczności lokalnej

Marek Biszczanik
Język: PL | Data publikacji: 20-12-2024 | Abstrakt | s. 1-19

Czasownik leksykalny, łącznikowy, posiłkowy – badanie korpusowe statusu składniowego czasownika blîven (‘(po)zostać’) w tekstach średnio-dolno-niemieckich

Marta Woźnicka
Język: PL | Data publikacji: 18-12-2024 | Abstrakt | s. 1-13

Starogreckie elementy leksykalne w języku rumuńskim

Anna Borowy
Język: PL | Data publikacji: 18-12-2024 | Abstrakt | s. 1-15

Czy czarnogórskie i polskie fonemy /ś/ i /ź/ są tej samej proweniencji (w odniesieniu do koncepcji czarnogórskiego onomasty i językoznawcy Radoslava Rotkovicia o pochodzeniu przodków Czarnogórców)?

Robert Bońkowski
Język: PL | Data publikacji: 04-12-2024 | Abstrakt | s. 1-11


Varia

From ours to alien: The journey of Polish obcy [Historia znaczenia słowa obcy w polszczyźnie]

Katarzyna Dziwirek
Język: EN | Data publikacji: 10-09-2024 | Abstrakt | s. 1-14

« Anatomie comparée des mots » Intervention épistémique naturaliste dans l’introduction du Dictionnaire étymologique de la langue française (1870) d’Auguste Brachet

[„Anatomia porównawcza słów” Naturalistyczna interwencja epistemiczna we wstępie do Słownika etymologicznego języka francuskiego (1870) Auguste’a Bracheta]

Karol Krzyzosiak
Język: PL | Data publikacji: 25-11-2024 | Abstrakt | s. 1-14

Samoocena polskojęzycznych studentów w kierunku giełkotu – wstępne wyniki badań

Monika Kaźmierczak , Julia Golańska , Natalia Jurkowska , Małgorzata Krzemińska
Język: PL | Data publikacji: 17-12-2024 | Abstrakt | s. 1-19


Tom 12 Nr 2 (2024)
Opublikowane: 2025-01-03


ISSN: 2449-9587
eISSN: 2450-2758
Logo DOI 10.31261/FL

Wydawca
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego | University of Silesia Press

Licencja CC

Licencja CC BY-SA

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.